Συμμετέχοντες Φορείς

IEESL

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1977 με έδρα τα Χανιά και δέχτηκε του πρώτους φοιτητές το 1984. Με πέντε σχολές: (α) Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, (β) Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, (γ) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, (δ) Μηχανικών Περιβάλλοντος και (ε) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, και αντίστοιχα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που καλύπτουν ευρύ φάσμα της επιστήμης των μηχανικών, το Πολυτεχνείο Κρήτης προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένου κύρους. Η αποστολή του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η ανάπτυξη σύγχρονων ειδικοτήτων που δίνουν έμφαση στην έρευνα και σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας καθώς και στη στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και άλλους φορείς παραγωγής στην Ελλάδα.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ιδιαίτερα δραστήριο στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Η ερευνητική πολιτική του Ιδρύματος εστιάζει σε βασική, τεχνολογική ή εφαρμοσμένη έρευνα που προάγει την επιστήμη και την ανάπτυξη και σέβεται την ακαδημαϊκή δεοντολογία, ταυτόχρονα δε προωθεί τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Βιομηχανικών, Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων (www.ieesl.tuc.gr) της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με διευθυντή τον αναπληρωτή Καθηγητή Σπυρίδωνα Παπαευθυμίου.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) είναι ένα περιφερειακό ίδρυμα το οποίο αποτελείται από τρεις Σχολές, την Πολυτεχνική στην πόλη της Κοζάνης, την Παιδαγωγική και την Καλών Τεχνών στην πόλη της Φλώρινας. Συνεργάζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με πολλούς φορείς και επιχειρήσεις στο πλαίσιο ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων. Το ΠΔΜ υλοποιεί αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα. Το προσωπικό του, ακαδημαϊκό και διοικητικό χαρακτηρίζεται από επιστημονικότητα, αρτιότητα και επαγγελματισμό. Επιπλέον, το ακαδημαϊκό προσωπικό συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση και διεκδίκηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημαντικό τμήμα του Ιδρύματος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ ΠΔΜ), μέσω του οποίου πραγματοποιείται η υποβολή, διαχείριση και η υλοποίηση των προγραμμάτων (ερευνητικών, αναπτυξιακών, κλπ). Το προσωπικό του ΕΛΚΕ έχει εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών. Ενδεικτικά, ο ΕΛΚΕ ΠΔΜ έχει υλοποιήσει τουλάχιστον 150 έργα επιτυχώς. Βασικό του εργαλείο είναι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο καλύπτει όλες τις ανάγκες διαχείρισης των προγραμμάτων και τις απαιτήσεις των χρηματοδοτών.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθ. ΚΑ/679/1996 (τροποποίηση και αντικατάσταση της αριθμ. Β1/819/1988). Βασικός σκοπός του ΕΛΚΕ είναι η διαχείριση κονδυλίων που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή και προορίζονται για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, επιμορφωτικών και αναπτυξιακών έργων και εκπόνηση μελετών, σύμφωνα με τους κανόνες του φορέα χρηματοδότησης, του Οδηγού χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Τα όργανα διοίκησης και διαχείρισης του ΕΛΚΕ είναι η Επιτροπή Ερευνών και η Γραμματεία του ΕΛΚΕ. Η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Σχολών του, εκλεγομένων επί τριετή θητεία, και προεδρεύεται από τον εκάστοτε Αναπληρωτή Πρύτανη για θέματα Έρευνας. Οι αρμοδιότητές της καθαρίζονται από το άρθρο 4, παρ. 6, (α)- (ιδ), της αριθμ. ΚΑ/679/96 Υπουργικής Απόφασης. Συνοπτικά, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ερευνών είναι:

Επεξεργάζεται προτάσεις προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, για την ερευνητική πολιτική του ιδρύματος.

Επικουρεί τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο στο συντονισμό των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού και εισηγείται σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση πόρων του Λογαριασμού.

Προτείνει στη Σύγκλητο, σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, τρόπους αξιολόγησης, επιλογής, χρηματοδότησης, πληρωμής των δαπανών και παραλαβής των αποτελεσμάτων των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, τεχνολογικών έργων και γενικά των αναλαμβανομένων έργων.

Εγκρίνει, σύμφωνα με τις παραπάνω διαδικασίες, προτάσεις για χρηματοδότηση ερευνητικών, τεχνολογικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών έργων από το Λογαριασμό με τη συνεργασία των σχολών, τμημάτων και τομέων, και στα πλαίσια του Οδηγού χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού.

Καταρτίζει ετήσιο επιστημονικό και οικονομικό προϋπολογισμό και απολογισμό κινήσεως του Λογαριασμού και παρέχει κάθε αναγκαία ενημέρωση προς τον Πρύτανη, τη Σύγκλητο, τα Υπουρyεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης, Οικονομικών και άλλους ενδιαφερόμενους, με εκθέσεις ή ειδικές εκδόσεις.

Συντάσσει τον Οδηγό Χρηματοδότησης (link is external) του Ειδικού Λογαριασμού και τον κανονισμό για τη διάθεση προϊόντων, που προέρχονται από ερευνητικά έργα (ευρεσιτεχνίες, προγράμματα λογισμικού, κατασκευές κτλ) και τις αμοιβές των εχόντων τα πνευματικά δικαιώματα σ’ αυτά. Ο κανονισμός αυτός εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και αποτελεί μέρος του Οδηγού Χρηματοδότησης.

Αναθέτει μελέτες με αμοιβή για εξυπηρέτηση των σκοπών της στο προσωπικό του Πανεπιστημίου ή τρίτους, μετά από τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οδηγό χρηματοδότησης.

Αποδέχεται τις κάθε είδους επιχορηγήσεις, δωρεές και εισφορές τρίτων στο Λογαριασμό και καθορίζει τους ειδικότερους όρους αποδοχής και διάθεσής τους.

Αναζητεί πηγές χρηματοδοτήσεως του Λογαριασμού και ενεργεί κάθε πράξη που είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση χρηματικών πόρων.

Φροντίζει για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου σχετικά με προγράμματα και έργα που έρχονται σε γνώση της.

Χορηγεί υποτροφίες σύμφωνα με ειδικό κανονισμό που εγκρίνει η Σύγκλητος, στο πλαίσιο του Οδηγού Χρηματοδότησης.

Προσλαμβάνει ειδικό προσωπικό για τη στελέχωση της Γραμματείας.

Εποπτεύει το έργο της Γραμματείας και ορίζει τον προϊστάμενό της.

Διατηρεί αρχείο των τελικών εκθέσεων των χρηματοδοτούμενων μέσω του Λογαριασμού προγραμμάτων και έργων.

Θερμοκήπια Κρήτης

Η Θερμοκήπια Κρήτης Α.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1975. Διαγράφοντας μια σταθερά ανοδική πορεία στο πολυετές ενεργητικό της, έχει καταλάβει ηγετική θέση σε σύνθετα κατασκευαστικά έργα θερμοκηπιακών μονάδων καθώς και μεταλλικών κατασκευών υψηλής τεχνολογίας στον ιδιωτικό τομέα. Δυναμικά ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις του ανταγωνιστικού κατασκευαστικού κλάδου και συνετά εκμεταλλευόμενη τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, η Θερμοκήπια Κρήτης Α.Β.Ε. επεκτείνει το πεδίο δραστηριοτήτων της στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων μέσω της Έρευνας και Ανάπτυξης. Με την πάροδο των χρόνων, η εταιρία έχει αναπτύξει τις δραστηριότητες της μέσω τριών αυτόνομων επιχειρησιακών μονάδων:

• Διεύθυνση μεταλλικών κατασκευών.
• Διεύθυνση κατασκευών μεταλλικών και ξύλινων θερμοκηπιακών μονάδων.
• Διεύθυνση εμπορίου, προμήθειες βιομηχανικού και αγροτικού εξοπλισμού.

Κύρια συστατικά της επιτυχίας που η Θερμοκήπια Κρήτης Α.Β.Ε γνωρίζει από την ίδρυσή της είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και η ποιότητα που διέπουν όχι μόνο τα έργα που αναλαμβάνει, μελετά και ολοκληρώνει, αλλά και τις σχέσεις της με τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους προμηθευτές και το προσωπικό της. Ταυτόχρονα, η εταιρία, με εδραιωμένες κινήσεις, και κύριο γνώμονα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, επεκτείνει τις δραστηριότητές της δυναμικά μέσα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό στερέωμα όλων των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιείται.

ESPA Logos